10 capodopere pe care e musai să le citești, recomandate de scriitorul Radu Aldulescu

Radu Aldulescu este unul dintre cei mai prolifici și importanți autori ai noștri. Debutul și l-a făcut în 1993 cu romanul Sonată pentru acordeon, care a fost premiată de Uniunea Scriitorilor, ca peste trei ani să apară una dintre cele mai apreciate cărți ale sale, Amantul Colivăresei. Apoi în 1997 îi sunt publicate două volume, Îngerul încălecat și Istoria eroilor unui ținut de verdeață și răcoare, iar în 2004 avem parte de Proorocii Ierusalimului. În 2008 primește Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române pentru romanul Mirii Nemuririi, urmat de alte scrieri ale sale, la fel de aplaudate atât de public, cât și de critici: Ana Maria și Îngerii, Cronicile Genocidului (Premiu „Augustin Frățilă”, în 2013) și Istoria Regelui Gogoșar.

A scris zece romane până în prezent, cel de-al zecelea, Rezidenți în Casa Visurilor, fiind publicat de Editura Hyperliteratura prin intermediul unei campanii de crowdfunding, finalizată cu succes anul acesta.

 

 
Romanul, foarte lăudat de public și de criticii avizați, poate fi găsit pe Magazinul nostru aici.

În 2016, am avut ocazia să-l întâlnesc personal și să-l cunosc mai bine pe scriitor. Tot povestind cu el despre literatură, poezie și scris, l-am întrebat și care ar fi 10 cărți pe care ni le recomandă.

 

1.
Doamna Bovary
Gustave Flaubert

 

Mai ales prin acest roman-capodoperă, Flaubert este un deschizător de drum în romanul modern și totodată un reper.

 

2.
Groapa
Eugen Barbu

 

Tema suprapunându-se și identificându-se cu stilul îmbibat de culoare locală potențând expresivitatea, dă seama de elemente ale unei Românii profunde care se coagulează într-o așezare-cartier din periferia Bucureștiului interbelic. Sugestiv în privința destinului capodoperelor de la noi ar fi faptul că romanul a fost rău receptat de critică la apariție, în virtutea contextului prolecultist. Tot în virtutea oportunismului politico-cultural sau a ignoranței asumate, autorul nu se bucură nici azi de posteritatea pe care ar fi meritat-o.

 

3.
Războiul sfârșitului lumii
Mario Vargas Llosa

 

Romanul de căpătâi al unui autor valoros, foarte prolific și de mare succes, cu statut de vedetă de cinema. Cele peste treizeci de romane ale sale și mai ales acesta, conțin o lume exotică-eclatantă-violentă, care dă tonul canonului valoric al romanului modern.
 

4.
Toamna patriarhului
Gabriel García Márquez

 

O capodoperă a unui scriitor de factură realistă clasică, cu filiații în francezi și anglo-saxoni, care glisează genial în acest roman și-n O sută de ani de singurătate spre realismul magic, vizând într-o manieră stilistică extrem de originală teme eterne precum dragostea, moartea, marile compromisuri ale puterii plitice, având ca model dictatori sud-americani.
 

5.
Ulise
James Joyce

 

O capodoperă și un reper al literaturii universale care a mișcat romanul modern mai mult sau mai puțin perceptibil din niște tipare aflate oricum în mișcare, spre ceea ce avea să se numească peste circa o sută de ani postmodernism.
 

6.
Pădurea norvegiană
Haruki Murakami

 

Un roman capodoperă, ca și altele ale acestui autor valoros, prolific și având un succes mondial pe măsura meritelor sale. Prin mișcări-mijloace stilistice și epice-anecdotice din cele mai simple, romanul dezvoltă tensiune dramatică autentică și tragism existențial. Personajele sunt reprezentante ale unei generații ce ar putea fi numită degenerată, dominată de adolescenți tineri și maturi sinucigași sau pradă unor angoase existențiale, o generație a civilizației occidentale în plin avânt, contemporană cu Beatels și venind în continuarea așa-zisei generații pierdute, formată în timpul celor două războaie mondiale.
 

7.
Pata Umană,Complexul Portnoy, Viața mea de bărbat, Teatrul lui Sabbath
Philip Roth

 

Pata Umană, Viața mea de bărbat, Complexul Portnoy, Teatrul lui Sabbath și altele ale aceluiași Philip Roth. Literatura universală contemporană datorează mai multe capodopere acestui autor prolific, valoros și de mare succes, considerat pe bună dreptate cel mai mare scriitor american în viață.
 

8.
Tropicele
Henry Miller

 

A ridicat autoficțiunea (autorul își povestește viața) la nivel de capodoperă romanescă, punând totodată sexul și tribulațiile sale acolo unde-i este locul, în centrul vieții și-n centrul demersului narativ.
 

9.
Orbirea
Elias Canetti

 

O viziune existențială stranie și totodată exactă, verosimilă și profundă. Realismul lui Canetti este de o factură aparte, cu deschideri spre oniric, scene ca de operetă și personaje grotești frizând demența. Amintește de alți scriitori de limbă germană precum Gunter Grass și Herta Muller.
 

10.
Cătunul
William Faulkner

 

Ca și alte scrieri ale acestui romancier uriaș, romanul oferă deschideri originale și exhaustive către spiritul Americii profunde.

* Cu mențiunea că numerotarea nu se dorește a fi un clasament și că o listă de acest fel, conținând lucrări care se încadrează și totodată contribuie la structurarea canonului valoric al romanului modern universal, poate avea câteva mii de nume.

* Află mai multe și despre cel mai recent roman al lui Radu Aldulescu:

Rezidenți în Casa Visurilor