10 motive pentru care trebuie neapărat să ai cartea asta în bibliotecă

10 retete si povesti pierdute prin Delta, Teodor Hossu-Longin, Editura Hyperliteratura

10 povești și rețete pierdute prin Deltă, de Teodor Hossu-Longin, este o carte-album inedită, pe care poți să o precomanzi deja (până pe 4 martie) în cadrul campaniei noastre de crowdfunding de pe platforma Sprijina.ro, ajutându-ne astfel să strângem fondurile necesare publicării ei.

Iată și de ce îți sugerăm să faci asta, prezentându-ți nu mai puțin de zece motive pentru care trebuie să te implici acum și să ai ulterior acest titlu în biblioteca ta:

 

1. Vei avea autograful autorului,
dar și numele tău în carte

Prin precomanda cărții, alegând una dintre recompensele oferite de noi, vei primi cartea înainte să ajungă în librării, vei fi printre primii ei cititori, iar exemplarul tău va fi însoțit de autograful autorului. Mai mult, la sfârșitul cărții vom adăuga lista celor care au contribuit la acest proiect, iar numele tău se poate afla acolo, în rândul celor care au dat viață acestui proiect.

 

2. Beneficiezi de transport gratuit și
ai între 20% și 50% reducere la carte

10 povești și rețete pierdute prin Deltă va costa 99,75 lei în librării, dar acum ai ocazia, odată cu precomanda, să o iei cu numai 80 de lei, ceea ce înseamnă o reducere de aproape 20%, bonus transportul gratuit, oriunde în țară. Imediat ce cartea va ieși din tipar și va ajunge în depozitul nostru, va fi semnată de autor și a doua zi va și pleca spre tine, să ajungă în biblioteca ta.

Iar dacă vrei să faci această carte cadou și ai și o gașcă de cititori împătimiți, poți opta pentru recompensa de 500 de lei, care include nu mai puțin de 10 exemplare din carte. Asta înseamnă o reducere de aproape 50% pentru fiecare carte!

 

3. Vei descoperi o parte a României,
așa cum nu ai știut-o niciodată

Despre Deltă se știu multe, însă nu există niciun proiect care să cuprindă atâtea istorii inedite, alături de rețetele readuse la viață de Teodor Hossu-Longin. Vorbim de folclor autentic și de zece povești care s-au transmis pe cale orală despre diferite evenimente și locuri care probabil vor dăinui numai datorită acestui proiect. Iar prin precomanda ta, îi vei ajuta și pe alții să le descopere, pentru că acest proiect va lua naștere din prin contribuțiile cititorilor.

 

4. Fotografiile și elementele vizuale
te vor inspira întotdeauna

Aceasta este și genul acela carte pe care să o răsfoiești mereu cu prietenii tăi (poate chiar marcând anumite zone pe care vrei să le vizitezi în următorul concediu), dar mai ales să o arăți amicilor străini, pentru a le demonstra câte minunății avem în România. Dincolo de o lectură inedită, este și o carte „de prezentare”, care să stea mereu pe măsuța ta de cafea să fie în continuu redescoperită. Cele nu mai puțin de 100 de fotografii ale lui Valeriu Leonov, atent selectate pentru proiect, dar și elementele grafice inspirate din folclorul zonei și din arhitectura dobrogeană, te vor relaxa și te vor inspira deopotrivă, prin culorile și peisajele minunate pe care le vei întâlni.

 

5. Vei afla despre cele mai importante poezii
scrise la noi despre Deltă

Un alt „element” inedit al cărții-album este faptul că fiecare fotografie din proiect (și avem 100 de fotografii selectate) va avea în dreptul ei versuri sau chiar strofe întregi scrise de-a lungul timpului de autorii noștri – fie foarte cunoscuți, fie poeți „regionali”, pe care îi vei descoperi acum – despre Deltă. Poți considera că, pe lângă rețetele pierdute și poveștile readuse la viață, ai și o antologie specială dedicată acestei zone de-a dreptul fabuloase a țării noastre, care nu se poate opri să nu ne fascineze de fiecare dată.

 

6. Vei ajuta turismul românesc și cultura noastră

Da, poate părea exagerat când o spui, dar o simplă precomandă (adunată cu altele, de la sute de cititori) ne va ajuta să strângem fondurile necesare pentru publicarea unei „povești” care va depăși un simplu rapt de librărie și de bibliotecă. Cartea aceasta va ajuta cititorii și nu numai cei români, să descopere secrete ascunse ale Deltei și astfel ele să nu moară odată cu ultimii bătrâni care le știu, prin ignoranța noastră și prin forța timpului care se scurge nemilos. Vom duce acest titlu peste tot în țară prin nenumărate lansări și va fi cumpărată de mulți turiști care vor dori să viziteze ulterior să viziteze aceste locuri și vor duce cu ei mai departe poveștile noastre.

Printr-o „simplă” precomandă și ulterior prin implicarea unei comunități de cititori, vom publica o carte și totodată un album care va atinge mii și mii de cititori, contribuit atât la creșterea turismului zonei, cât și la dezvoltarea propriei noastre culturi atât la noi, cât și în afară.

 

7. Vei readuce la viață rețete nebănuite

Șaranul de Ibrail, Gliganul la kotel, Căciuga în cuib sau Husaciocul boieresc – iată numai patru rețete de care cu siguranță n-ai auzit foarte multe (și pariem că nici nu le-ai gustat vreodată, decât dacă ești fie un locuitor al acestei zone sau un împătimit „arheolog cultural”) din varietatea gastronomică pe care acest proiect inedit al lui Teodor Hossu-Longin o propune. Vei afla combinații inedite de bucătărie și vei putea pune pe masa ta (în familie sau pur și simplu din plăcerea gătitului) bucate care s-au făcut de sute și sute de ani, readucând gusturile unor timpuri și secole demult uitate.

Dacă și tu consideri că alimentația noastră nu s-a oprit la burgeri și pizza, iar bucătăria este o artă în adevăratul sens al cuvântului, cât și o mostră puternică de tradiție, asta este cartea cu care să demonstrezi și altora acest lucru.

 

8. Vei descoperi ce înseamnă cu adevărat multiculturalismul

Poveștile și locurile din cele 10 povești și rețete pierdute prin Deltă relevă o lume atât de complexă cum nu ai crezut vreodată, pentru că Delta a adunat oameni atât de diverși și comunități atât de vii și autentice, creând în istoria ei un „mix” inedit de multiculturalism, de limbi, de tradiții și obiceiuri care astăzi dau nota aparte a acestor locuri. De la arhitectură la pescuit sau de la regionalismele limbii la savuroasele împletiri culinare ale culturilor. Nu politically corectess-ul de astăzi, ci cu adevărat conviețuirea și împletirea a nenumărate lumi, creând prin esențele lor o cu totul alta. Da, vei păși într-o lume din altă lume dacă vrei, și te vei minuna de existența ei la fel cum te-ar fascina astăzi descoperirea unei civilizații străvechi, demult uitate.

Vezi și prezentarea cărții, cu Teodor Hossu-Longin, autorul acestui proiect, și editorul Andrei Ruse:

 

9. Vei arăta că ești un cititor responsabil

Nu glumim când folosim termenul #cititorresponsabil, ci ne referim și aplaudăm oamenii care chiar acționează pentru cultura noastră. Ne-am săturat de oameni care deplâng starea țării noastre și nivelul culturii la noi și credem că avem nevoie de oameni care să acționeze, nu doar să arate cu degetul. Prin implicarea în acest proiect, participi activ la nașterea unei cărți și automat la dezvoltarea comunității tale. Ne plângem că nu se citește, dar ce facem pentru cărți și cum încurajăm lectura? Precomandând o carte și ajutând astfel un între sistem (de la autor la editură, de la editură la tipografie, de la tipografie la librărie, iar de aici la cei care promovează cititul și așa mai departe), printr-un gest simplu și aparent mic, ne ajuți să punem o cărămidă în plus la zidul pe care vrem să-l formăm împotriva ignoranței și ipocriziei generale care ne înconjoară. Da, în loc să te plângi că nu se citește și în loc să spui în ce condiții a ajuns piața noastră de carte și autorii români, mai bine ai cumpăra o carte. Sau ai precomanda-o pe aceasta.

 

10. Vei ajuta o editură tânără să se dezvolte

Da, poate nu în ultimul rând, vei ajuta o editură tânără ca a noastră, care și-a propus lucruri mărețe în piața noastră de carte (transparență totală privind tirajele și vânzările; drepturi de autori mult mai mari decât oferă editurile tradiționale, în medie 20% sau chiar peste față de 5-10%, cât se obișnuiește; programe de promovare inedite, de la crowdfunding-uri, prezentări video, turnee de lansări șamd). Nu putem schimba singuri piața editorială, deși visăm asta. Avem nevoie de suportul tău și al cât mai multor cititori.

În loc să ne plângem continuu de ce se întâmplă, avem soluții și multe idei și așteptăm ca oamenii să ne susțină pentru a le putea întreprinde. În cei trei ani de existență ai Editurii Hyperliteratura, am publicat autori români mari, le-am arătat respectul cu care trebuie să fie tratați de fapt, ne-am ținut de promisiunile privind corectitudinea colaborării noastre, i-am plătit așa cum trebuie, dublu sau chiar triplu față de edituri cu nume uriașe, care nu fac mare lucru pentru scriitorii autohtoni, și continuăm să aducem spre public cărți și autori importanți. Nu singuri, ci alături de o comunitate de sute de cititori, din care poți și tu face parte.

 

Precomanda 10 povesti si retete pierdute prin Delta