Coperta „Amantului Colivăresei” va avea la bază afișul filmului „Terminus Paradis”, cu Dorina Chiriac și Costel Cașcaval

Se spune să nu judeci o carte după copertă sau după filmul realizat pe baza ei. Însă în cazul Amantului colivăresei, le poți face pe-amândouă odată, dacă ții neapărat.

Cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la apariția romanului, pregătim o ediție aniversară, a cărei copertă pornește de la filmul realizat după carte: Terminus Paradis (1998), în regia lui Lucian Pintilie. Editura Hyperliteratura a inițiat demersurile pentru a obține dreptul de a folosi afișul filmului pe coperta cărții și a obținut acordul din partea Filmex Film. Astfel, pe copertă vor apărea cei doi protagoniști, actorii principali Dorina Chiriac și Costel Cașcaval.

Filmul Terminus Paradis a fost inspirat dintr-un fragment din romanul Amantul colivăresei, publicat de Radu Aldulescu în 1995. Este considerat unul dintre cele mai bune filme românești din toate timpurile. În 1998, a fost distins pentru pentru scenariu (co-scenarist fiind și autorul cărții) cu Marele Premiu al Juriului la Festivalul de la Veneția, dar și Marele Premiu al Uniunii Cineaștilor din România (UCIN).

Coperta Amantul Colivaresei film Terminus Paradis

La 25 de ani de la apariția cărții și la 22 de la lansarea filmului inspirat după ea, iată că cele două „povești” se (re)întâlnesc. Vorbim de două capodopere și nu mă feresc să folosesc cuvinte mari în acest caz: una literară și una cinematografică. Romanul lui Radu Aldulescu a primit numeroase premii, a fost tradus și în Franța, ca să nu mai zic că este inclus de critici în topul celor mai bune 100 de cărți de proză scrise în ultimii 100 de ani în România. Reprezintă unul dintre cele mai importante titluri din literatura contemporană, printre primele nou-venite după Revoluție, printre primele romane libere adică, în adevăratul sens al cuvântului, care înainte de 89 cu siguranță nu ar fi trecut de cenzura ideologică. Este și punctul marcant al nașterii unui mare scriitor, pentru că Amantul Colivăresei îi definește opera lui Radu Aldulescu.

Apoi filmul, premiat și el, de referință pentru cinematografia autohtonă, inclus mereu în aproape toate topurile făcute despre filmele noastre, chiar și (sau mai ales) în cele internaționale, poartă semnătura unui regizor uriaș și începutul carierei unor actori minunați. De restul distribuției nici nu mai vorbesc.

Am ținut enorm ca această ediție specială pe care o pregătim să poarte imaginea filmului și mă bucur enorm că am putut rezolva asta, chiar repede, și cu multă deschidere din partea tuturor. Îmi doresc ca afișul folosit să ajute promovarea cărții, iar cartea, la rândul ei, să readucă în discuție filmul. Și tot așa.

Andrei Ruse, scriitor și directorul Editurii Hyperliteratura

Editura Hyperliteratura a demarat o campanie de crowdfunding și precomenzi pentru a strânge fondurile necesare publicării și promovării cărții. PRECOMANDĂ și tu ediția aniversară a romanului Amantul Colivăresei și susține astfel apariția ei.