Apel către cititori: cumpărați cărți pentru a salva piața editorială

În urma crizei provocate de pandemia noului coronavirus, o sumedenie de domenii sunt deja grav afectate economic, iar zona culturală nu putea fi ocolită nici ea de probleme. Piața de carte înregistrează scăderi considerabile, mult mai grave decât cele urmate de criza financiară din 2008, în special din cauza faptului că oamenii nu știu ce va urma. Majoritatea librăriile fizice au început să se închidă (lanțuri mari precum Cărturești sau CLB au anunțat asta zilele trecute) și cu toate că va crește vânzarea online, nu avem niciun motiv de speranță că ea va recupera un procent zdravăn din ceea ce reprezenta vânzarea fizică de carte. Ba mai mult, dincolo de scăderea propriu-zisă a vânzărilor de carte, multe librării ne-au anunțat deja de incapacitatea lor de plată, de suspendarea achitării datoriilor pe termen nedefinit.

Circulă tot felul de zvonuri de la persoane naive care nu au nicio legătură cu domeniul cărții cum că această piață va crește, date fiind autoizolarea și carantina, însă nu este deloc așa, ci din contră. Piața de carte deja a primit o lovitură catastrofală și asta numai în două săptămâni de la declanșarea crizei, ce urmează nici măcar nu avem forța psihică să ne imaginăm. Pentru că extrem de multe edituri vor avea probleme atât de mari, încât fantoma falimentului deja începe să ne bântuie.

România are oricum cititori foarte puțini, este o piață infimă și fără vreo criză la orizont, iar acum ultimul lucru la care se gândesc oamenii (și inclusiv politicienii) este cultura. Artiștii independenți, free lancerii, micii antreprenori și promoteri culturali, firmele încă la început de drum, cum este și Hyperliteratura, sunt și vor fi afectate considerabil.

Astfel că facem un apel cât se poate de serios pentru cititori: comandați cărți! Comandați cât mai multe cărți în perioada aceasta, pentru a ne ajuta să facem față impasului în care deja ne aflăm. Pentru a ne putea plăti angajații și colaboratorii (redactori, corectori, traducători (!), tehnoredactori), pentru a ne putea plăti autorii (ei vor fi și mai afectați de această criză), tipografiile (programele editoriale oricum sunt reduse în acest moment și strategiile regândite), pentru a putea derula în continuare, în special în online, programe de promovare pentru cărți și tot ce ține de acestea.

Comandați cât mai multe cărți pentru a ne ajuta să rezistăm de fapt, o spunem cât se poate de sincer. Pentru că dacă lucrurile intră pe viitor într-un scenariu negativ (și sunt toate șansele, din nefericire, să se întâmple asta), dacă această criză se prelungește, mai bine de jumătate dintre editurile aflate acum pe piață vor dispărea efectiv. Și prin ele, sute de oameni din acest domeniu vor avea de suferit, vor rămâne fără job-uri, fără salarii, fără drepturi de autor încasate, fără contractele onorate.

Comandați cărți ale autorilor români. După cum unii știu (iar dacă nu, aflați acum), Hyperliteratura acordă drepturi mult mai mari scriitorilor autohtoni, o medie de 15-20%, spre deosebire de 5-10% din vânzarea fiecărui exemplare de carte și suntem mereu cu plățile la zi. Avem în portofoliu scriitori de renume, a căror principală sursă de venit (sau cel puțin una considerabilă) sunt drepturile de autor, astfel să singurul mod prin care-i putem ajuta este ca ei să fie citiți. Nu avem nevoie de ajutoare externe (deși ar fi bine-venite), nu cerșim ajutoare, nu ne dorim donații speciale; vom putea scoate capul la lumină, rezistând următoarele luni / următorul an, din vânzarea de carte.

Magazinul nostru online vă așteaptă!

Editorial de Andrei Ruse
scriitor și directorul editurii Hyperliteratura