Casa lui Ernest Hemingway din Cuba, la 50 de ani după moartea scriitorului

Finca Vigia

Actriţa Mariel Hemingway, nepoata lui Ernest Hemingway, a vizitat în noiembrie 2011 vila Finca Vigia, care i-a aparţinut scriitorului american. Mariel Hemingway s-a întors la Finca Vigia pentru a comemora 50 de ani de la moartea lui Ernest Hemingway şi pentru a lansa cartea de fotografie Hemingway: o viaţă în imagini.

Hemingway a locuit în Cuba între 1939 şi 1960, unde a scris celebrul roman Bătrânul şi marea, pentru care a primit premiul Nobel.

Maşina de scris a scriitorului a rămas pe biroul din dormitorul casei, unde Hemingway obişnuia să scrie stând în picioare. Se simte că cineva a obişnuit să scrie aici. De fapt, aici îi simt prezenţa bunicului meu mai mult decât oriunde a declarat Mariel, adăugând că pentru Hemingway, Cuba însemna acasă. Mariel a fost chiar botezată după numele unui sat de pescari din Cuba, unul dintre locurile preferate ale scriitorului american.

În vila Finca Vigia au rămas mai multe cutii cu manuscrise nepublicate, dar şi o colecţie de mii de cărţi şi reviste. Un perete din baie este acoperit cu mâzgâlituri făcute chiar de Hemingway. Acesta obişnuia să se cântărească în fiecare zi şi să noteze valorile greutăţii sale pe acel perete.

Casa de la Finca Vigia a fost restaurată de guvernele Cubei şi al SUA începând cu 2005, proces care a durat doi ani. Barca de pescuit Pilar, care a fost o sursă de inspiraţie pentru romanul Bătrânul şi marea a fost de asemenea conservată şi expusă în curtea casei.

Ernest Hemingway s-a născut în 1889 în Oak Park (Illinois, SUA). Şi-a început cariera ca reporter pentru ziarul The Kansas City Star, înainte de a se înrola în armată, unde a activat ca şofer de ambulanţă în timpul Primului Război Mondial. După ce a fost rănit grav, s-a întors în America şi în 1922 s-a căsătorit cu Hadley Richardson, prima dintre cele patru soţii pe care le-a avut. Împreună cu aceasta, Hemingway s-a mutat la Paris unde a fost adoptat de grupul scriitorilor şi al artiştilor, numit Generaţie Pierdută. Astfel a devenit prieten cu F. Scott Fitzgerald, Ford Maddox Ford sau John Dos Passos. Gertrude Stein i-a devenit mentor şi obişnuia să aibă întâlniri cu pictori ca Joan Miro şi Pablo Picasso în casa acesteia. Începând cu anii ‘40, Hemingway şi-a petrecut majoritatea timpului în Cuba.

După ce romanul Dincolo de râu şi între copaci a fost desfiinţat de critici, Hemingway a scris Bătrânul şi marea în numai două luni, afirmând că acest roman reprezintă cea mai bună scriitură din viaţa lui. Romanul a fost premiat cu Nobelul pentru literatură în 1954, iar Hemingway a ales să doneze banii câştigaţi de pe urma premiului poporului din Cuba, în semn de mulţumire.

Imediat după ce a devenit popular, Hemingway nu s-a mai simţit bine în Cuba, casa acestuia fiind mereu invadată de fani şi de oaspeţi nepoftiţi. La sfârşitul anilor ‘50 Hemingway a cumpărat o proprietate lângă Ketchum, în statul Idaho şi a părăsit Cuba în 1960.

La scurt timp, casa Finca Vigia a fost naţionalizată de guvernul comunist din Cuba. După ce a fost implicat în mai multe accidente grave de-a lungul vieţii, incluzând două prăbuşiri cu avionul, sănătatea lui Hemingway s-a deteriorat iar asta l-a făcut să intre în depresie. Scriitorul american s-a sinucis cu o carabină pe 2 iulie 1961 pe veranda casei sale din Idaho.

Într-un discurs ţinut în noiembrie 2011 la o acţiune de caritate, Mariel, nepoata scriitorului, a declarat că Hemingway s-a sinucis din cauză că nu mai era în stare să scrie. Potrivit ziarului Boston Globe, aceasta a spus: Nu mai era în stare să facă singurul lucru pentru care credea că s-a născut.

pixelstats trackingpixel


69 de motive stupide ca sa te puci de citit

Te-ar putea interesa şi

Opinii