(VIDEO) Cu Teo Hossu-Longin despre povești pierdute prin Deltă
Vlogu’ de cultură este o emisiune online a Editurii Hyperliteratura, realizată de directorul ei, scriitorul Andrei Ruse, în care scriitori (dar și alți editori, promoteri, manageri și antreprenori din zona culturală) sau artiști discută despre ultimele lor proiecte.
Cel de-al doilea episod îl are invitat pe Teodor Hossu-Longin, fiul celebrei realizatoare a seriei Memorialul Durerii, Lucia Hossu-Longin, și totodată coordonatorul cărților ei apărute la Editura Hyperliteratura (proiectul de centenar, Oamenii mari care au făcut România Mare, dar și cel dedicat episcopilor martiri, Credința nepieritoare). Teo este fost jurnalist, cel care a deschis în România primul pub de sport (București, 1998), autorul cărților Crima și alte povestiri, Mortua Est și 13, cu noroc. Discutăm în acest episod despre noul său proiect, 10 povești și rețete pierdute prin Deltă, o carte-album inedită, în pregătire, care poate fi precomandată de cititori pe plaforma Sprijina.ro, pentru a ne ajuta să strângem fondurile necesare publicării ei, dar intrăm și în subiecte precum turismul, educația, hate speech-ul ș.a.
• Precomandă cartea AICI.
• Nu uita să te abonezi la canalul de Youtube al Editurii Hyperliteratura pentru a vedea toate episoadele emisiunii, dar și alte book-review-uri și filmări.
Note de interviu:
„Este o carte care va arăta grafic fabulos, o carte pe care merită să o faci cadou. Este ca o rețetă, conține foarte multe ingrediente. Conține povești de viață, istorii, are o bucată mare de proză” spune Teodor Hossu-Longin despre cele 10 povești și rețete pierdute prin Deltă, povestind și cum i-a venit ideea proiectului: „În ăștia zece ani în care fac emisiune de pescuit, minim de 4-5 ori pe an, mă duc în Deltă. După filmări stau la povești cu oamenii din zonă. Această carte arată că Delta, zona de Sud, este mult mai mult decât partea de apă. Există o sumedenie de mănăstiri, cetăți, portul pescăresc”.
În cadrul acestui episod, Teodor Hossu-Longin și Andrei Ruse au dezbătut și lipsa implicării managerilor de pensiuni în turismul cultural. Teo a remarcat faptul că zona Deltei nu este pusă suficient în valoare, „nu se investește suficient de mult pentru a scoate în evidență toate bogățiile pe care ți le oferă balta, așa cum spun localnicii. (…) Puțini știu că pe teritoriul României avem două delte – cea de la Comana și Delta Dunării. (…) Se pare că ctitorul mănăstirii Comana este Vlad Țepeș, care a fost înmormântat acolo, nu la Sangov. Aceasta este una dintre poveștile pe care le vei întâlni în carte. Nu se marketează deloc această chestie”.
Tot legat de la lipsa marketării anumitor povești, străzi, obiective, Andrei Ruse a amintit faptul că „În Focșani există o stradă numită Tolstoi, unde, se spune că scriitorul și-a pierdut calul la poker. Nimeni nu știe acest lucru. Adevărul este că nu știm să marketăm”.
Referitor la conținutul cărții, Andrei Ruse a spus că la fiecare fotografie din carte nu sunt descrieri, ci poezii din marea noastră culegere de poezii despre Deltă. Plus, dacă vrei să cumperi această carte doar pentru rețete, nu ai parte de o listă a ingredientelor clasică, trebuie să citești prozele. „Nu poți să dai 100 de lei doar pentru niște rețete. Nu este o carte de rețete pentru cei novice în gastronomie”, a completat și Teo.
S-a discutat apoi despre primul restaurant cu tematică sportivă din România, restaurant pe care Teo l-a înființat și care a funcționat timp de 17 ani: „A fost o experiență frumoasă, dar din păcate s-a încheiat violent, în urma unui incendiu. Au trecut foarte mulți oameni importanți prin restaurant. De la impresari, jurnaliști, șefi de federație, sportivi. Făceam un fel de conferințe, iar după închiderea camerelor discutam ca între prieteni. Am asistat la discuții în care președinți de club de fotbal ne explicau cum se fac blaturile”.
Andrei Ruse și Teo Hossu au discutat și despre cum este perceput scriitorul de către societatea românească. Andrei a povestit o întâmplare, în cadrul unei conferințe pe care o ținea pentru studenții de la Facultatea de Comunicare, în care un student i-a spus că la noi scriitori sunt cunoscuți doar după ce mor și că le este foarte greu să îi descopere pe cei contemporani. Teo a vorbit și despre proiectul său, Cartea prin liceu, și despre cum elevii sunt îndepărtați de literatură de profesori, prin lipsa lor de implicare.
Andrei Ruse: „Nu se citește și din cauza sistemului și a profesorilor care îți fac silă de lectură. Ți se inoculează că scriitorii sunt niște oameni antipatici, ți se bagă pe gât numai critică literară, care nu are nicio legătură de fapt cu literatura”.
Spre final, s-a discutat despre hate speech, pornind de la un val de comentarii agresive pe rețelele de socializare privind-o pe Lucia Hossu-Longin, din cauza unor declarații nepotrivită și apariției ei la postul Antena 3. Andrei Ruse: „De ce ajungem să ne placă și să apreciem numai oamenii care au principii ca ale noastre?” Teo: „Nu înțelegem nici acum ce au însemnat 50 de ani de comunism. Nu înțelegem că acest cancer, care a intrat în România odată cu cizma rusească, ne-a intrat în ADN. Faptul că nu știm să ne auzim decât propriile opinii și să vorbim ca la oglindă se datorează comunismului”. Andrei Ruse a completat cu faptul că „generația tânără ar trebui să fie mai deschisă, dar nu, pentru ei există numai alb și negru” și s-a ajuns din nou la educație. Teo: „Au fost educați de părinți, bunici, care vin din comunism. Oamenii care trebuiau să ne readucă la viață au dispărut în închisorile comuniste, apropo de cartea mamei mele, Oamenii mari care au făcut România Mare. (…) Nouă nu ni s-a spus că democrația înseamnă libertate absolută până când îl deranjezi pe cel de lângă tine. Nouă ni s-a spus că democrația înseamnă libertate absolută și punct. Nu vrem să recunoaștem că greșim”.
S-a discutat și puțin despre politică, despre diferențele dintre mentalitatea românilor și cea a nemților, despre trolli și despre hateri, despre problemele sociale și lipsurile pe care le avem.