69 de povești din istoria lumii care-ți vor schimba percepția despre dragoste

Jurnalistul și scriitorul Stelian Tănase s-a documentat, a studiat și apoi a adunat poveștile a 69 de cupluri celebre din istoria lumii în noua sa carte, Repertoarul amorului, în pregătire la Editura Hyperliteratura (titlu care poate fi precomandat în cadrul campaniei noastre de crowdfunding AICI).

Fie că este vorba despre putere (relațiile unor politicieni sau conducători care au marcat lumea, de la Napoleon la Hitler, Lenin, Stalin sau Kennedy), fie vedete internaționale (Maria Callas, Ava Gardner, Marilyn Monroe, Liz Taylor), artiști și scriitori deopotrivă (Kafka, Sartre, Pasternak, Esenin, Maiakovski, Louis Aragon) sau foarte multe povești românești (Regina Maria, Bâzu Cantacuzino, Nae Ionescu, Cioran), această călătorie în amorurile unor personalități celebre, ca o istorie a celor mai crude și frumoase idile, îți va schimba percepția despre ceea ce înseamnă cu adevărat dragostea, sacrificiul, fidelitatea sau trădarea, împlinirea sau deziluzia.

Am stat de vorbă cu Stelian Tănase despre proiectul său și mi-a povestit despre câteva dintre cuplurile pe care le-a ales în această carte, majoritatea povești tulburătoare:

Când Stelian Tănase scria la cel mai recent roman al său, Partida de vânătoare (Editura Vremea, 2018), a fost extrem de interesat de relația de putere – seducție – sex și a început astfel să se documenteze cu privire la mari amoruri din istorie: „Amorul este un lucru foarte mare! Așa că m-am uitat peste gardul vecinului să văd cum s-au derulat niște amantlâcuri. Și am aflat destule, grație indiscreției și mai ales a arhivelor”.

Pornind de aici au ieșit zeci și zeci de fișe „telegrafice”, cum le numește autorul, o bună parte le-a publicat pe blogul său sau le-a prezentat în diverse emisiuni de-a lungul timpului și nu a durat mult până să se contureze ideea unei cărți. Ne-am întâlnit la sfârșitul anului trecut pentru a discuta despre acest proiect și am stabilit că numărul ideal pentru o astfel de carte, care are deopotrivă povești de o dragoste teribilă în aceeași măsură în care inundă de pasiune și sexualitate, să fie 69.

Așa s-a născut Repertoarul amorului, carte ce se va lansa la sfârșitul lunii mai, și pe care vă invit să o precomadați de pe acum, pentru a fi pritre primii cititori care o vor răsfoi, cu autograf, și nu în ultimul rând pentru a ne ajuta să strângem astfel fondurile publicării ei.