„Antologia George Vasilievici” a fost lansată online, alături de Andrei Ruse, Claudiu Komartin și Mugur Grosu

Sâmbătă, 20 iunie, de la 13:00 până aproape de 15:00, în cel mai lung Live realizat până acum de Editura Hyperliteratura, am lansat online Antologia George Vasilievici, împreună cu coordonatorii proiectului, Claudiu Komartin și Andrei Ruse, dar și Mugur Grosu, unul dintre scriitorii care au contribuit la apariția cărții.

Timp de aproape două ore, am discutat despre cine a fost George Vasilievici (1978 – 2010), de ce este considerat unul dintre cei mai importanți și influenți autori ai Generației 2000, s-au adus în discuție fel de fel de amintiri emoționante, s-a intrat și în subiecte delicate, dar de neevitat până la urmă (precum dependența sa de droguri sau decizia sa de a părăsi lumea), s-a vorbit despre ce a însemnat criticul Marin Mincu în „crearea” grupului de la Constanța (și viziunea lor de la începutul anilor 2000 în special), discuția s-a axat apoi pe opera sa, atât poezia, cât și proza, ambele incluse în antologie, nu în ultimul rând Claudiu Komartin și Mugur Grosu au lecturat, spre final, câteva poeme.

 

Live-ul poate fi urmărit mai jos (notă: primele minute au probleme cu sonorizarea):

 

Antologia George Vasilievici a apărut la începutul lui iunie 2020, marcând zece ani de la dispariția prematură a unuia dintre cei mai creativi și plini de fantezie scriitori ai anilor 2000. Ea include aproape toată opera scriitorului și este împărțită în două părți: Înspăimântătoarea frumusețe (coordonată de Claudiu Komartin), o selecție din cele cinci volume de poezie publicate, dar și texte inedite, apoi Spărgătorul de minți (coordonată de Andrei Ruse), proze scurte inedite și două romane: Yoyo, apărut în 2008, și Viseptol, publicat post-mortem.

Cartea se deschide cu un poem de Mihail Vakulovski și o prefață de Mugur Grosu, părțile (poezia și proza) au introduceri semnate de Claudiu Komartin și Andrei Ruse, dar și câteva texte semnate de Miki Vieru și Dan Mihuț. Proiectul a apărut în urma unei campanii de crowdfunding realizate de Editura Hyperliteratura în luna aprilie, cu acordul și sprijinul deplin al familiei scriitorului.

Nu în ultimul rând, publicarea antologiei va duce și la crearea Premiului de Debut George Vasilievici, pentru roman, pe care Editura Hyperliteratura îl va acorda anual începând din 2020. Detalii curând.

Cartea poate fi comandată AICI.