Cum a fost Hyperliteratura în 2019

Hyperliteratura 2019 bilanț

În ianuarie 2020, împlinim trei ani de când am fondat Editura Hyperliteratura și ne-am impus pe piață ca o editură care promovează autorii români, oferindu-le procente mai mari de câștiguri decât editurile tradiționale (o medie de 18 – 20% față de 5 – 10%, în general din dreptul per exemplar de carte), transparență în privința tirajelor și vânzărilor, seriozitate în privința plăților și mai ales implicare în promovarea cărților.

Am tras linie peste 2019 și am punctat câteva dintre cele mai importante realizări din acest an:

 

Suntem în aproape toate librăriile din țară

În primul rând, anul acesta ne-am concentrat pentru a ne mări distribuția la nivel național. Dacă până în acest an colaboram numai cu un lanț mare de librării și câteva independente, bazându-ne totodată și pe magazinul nostru online, deja de la jumătatea acestui an putem spune că am intrat în majoritatea librăriilor din țară: suntem în Cărturești, Librarium, Humanitas, Diverta, Bookcity, suntem online pe Libris și Elefant, dar am început de asemenea colaborarea cu difuzori mari de carte, care ne asigură distribuția cărților și în librării independente locale și alte lanțuri.

 

Am dat unul dintre best-seller-urile anului

Stelian Tanase, Repertoarul amorului

Anul acesta am reușit publicarea a 7 cărți, dintre care două foarte bine vândute, una dintre ele fiind printre cele mai discutate, dezbătute și citite din 2019: este vorba, desigur, de Repertoarul amorului, de Stelian Tănase, 69 de povești de iubire din istoria lumii. Programul intens de promovare, atât al editurii, dar mai ales a autorului, prezența la nenumărate emisiuni de televiziune (printre care notăm superba emisiune de pe Realitatea TV, realizată de Denise Rifai, căreia îi mulțumim încă o dată), au făcut ca acest titlu să se apropie de 20.000 de exemplare vândute în numai jumătate de an de la apariție.

A doua carte bine primită de public a fost cea de proză scurtă fantastică a lui Andrei Ruse, directorul Editurii Hyperliteratura (care a publicat pentru prima dată la propria lui editură, de când a deschis-o), Despre tristețea femeilor frumoase, ajunsă la al treilea tiraj tot în jumătate de an și depășind 2.500 de exemplare vândute.

Un alt „început de hit” al editurii este Ordinul Templierilor. Între istorie și legende, a lui Emanuel Iavorenciuc, cu peste 300 de exemplare vândute de la apariție, adică în doar două săptămâni. Cu atât mai mult ne bucură această realizare pentru că vorbim de un debut, de altfel primul al editurii noastre. „Emi” are numai 22 de ani și are parte de un start formidabil cu cartea sa.

Am mai publicat de altfel Credința nepieritoare, cartea care întregește colecția Memorialul Durerii, a Luciei Hossu-Longin (după ce anul trecut publicasem proiectul de centenar Oamenii mari care au făcut România Mare), un proiect aparte realizat împreună cu pictorul Mihai Glodeanu, cel care „a dat viață” episcopilor-martiri care au murit pentru credința lor în perioada comunistă.

https://hyperliteratura.ro/produs/pachet-memorialul-durerii/

În colecția de proză ne bucurăm de un nou autor, Jean-Lorin Sterian, care după experiența pribegiei în cadrul multor burse și proiecte internaționale, a revenit în țară și totodată la literatură cu WhoreShop, romanul ce surprinde povestea a 14 scriitori cărora le sunt furate textele scrise în cadrul unor cursuri de creative writing care au loc la Berlin și au ca temă prostituția (de fapt compromisul), iar ei se răzbună creând această carte.

Și încheiem 2019 cu două cărți marca Octavian Soviany, pe care l-am numit ambasadorul Editurii Hyperliteratura. În primul rând volumul I al Istoriei familiei Sanson, o traducere remarcabilă a memoriilor ultimului descendent al celei mai mari dinastii de călăi ai Franței, un roman-jurnal de aventură, oripilant și plin de dragoste în aceeași măsură.

Iar în ultimele zile din an vom publica (cel mai probabil cartea se va găsi pe rafturi din ianuarie 2020) Micul Saturnian, noul roman al lui Octavian Soviany, care reprezintă Cartea I din seria Lelian (vor fi nu mai puțin de patru volume), un proiect literar deosebit care tratează viața marelui scriitor francez Verlaine.

 

Ne-am creat propriul nostru festival

Hypfest afis 2019

Am realizat prima ediție a festivalului nostru propriu de carte, Hypfest 2019, zece evenimente care au inclus lansări, lecturi, dezbateri, concerte și inclusiv o piesă de teatru. De la anul, ne gândim să creăm două astfel de festivaluri, unul de vară și unul de toamnă, alături de alte edituri partenere, pentru a oferi o alternativă târgurilor clasice de carte, la care în mare parte am luat decizia de a nu mai participa.

 

Am epuizat tirajele cărților
publicate în anii precedenți

Încă din ianuarie, primul tiraj de 1.000 de exemplare din Oamenii mari care au făcut România Mare, „adevărata carte a centenarului”, a fost epuizat și am suplinit cererea cu un nou tiraj, care încă se află în librării, spre sfârșit, iar probabil din 2020 vom discuta chiar despre un reprint.

Octavian Soviany și-a epuizat cel de-al doilea tiraj din romanul Casa din Strada Sirenelor, primul roman publicat la Hyperliteratura, în 2017, iar în primele zile din ianuarie vom publica ediția a III-a a cărții, repaginată și reeditată.

Radu Aldulescu, probabil printre cei mai importanți prozatori contemporani români, și-a epuizat primul tiraj al celui de-al zecelea său roman, Rezidenți în Casa Visurilor (publicat în mai 2018), iar din februarie – martie 2020 îi vom publica a doua ediție, repaginată și reeditată.

 

Câteva din planurile
pentru 2020

Avem deja în lucru multe cărți pentru începutul anului următor, vom începe cu albumul de lux 10 povești și rețete pierdute prin Deltă, de Teodor Hossu-Longin, cu fotografiile lui Valeriu Leonov. Urmează apoi un alt debut în proză, un thriller politic semnat de omul de presă Alexandru Rusu, realizatorul nocturnelor de joi de la Radio România Actualități.

Tot în 2020, vom publica al doilea volum din Repertoarul amorului, de Stelian Tănase, și sperăm să definitivăm și trilogia Istoriei ROCKului românesc, a lui Nelu Stratone (după Rock sub seceră și ciocan și Rock în timpuri noi, printre cele mai vândute titluri ale editurii), cu ultimul și cel de-al treilea volum, care tratează rock-ul din anii 2000 până la Colectiv.

Vor urma de asemenea Cartea a II-a din seria Lelian, de Octavian Soviany, probabil spre sfârșitul lui 2020, și al doilea volum din fascinanta Istorie a familiei Sanson.

Pe lângă alte două romane ale unor scriitori cunoscuți cu care „am bătut deja palma”, autori noi pentru editură, dar pe care îi vom anunța după mijlocul anului viitor, avem în plan și reeditarea unor volume mai vechi ale autorilor noștri deja publicați la editură, printre care: Viața lui Kostas Venetis, best-seller-ul lui Octavian Soviany (2011); Amantul colivăresei, probabil cel mai iubit roman al lui Radu Aldulescu (1996), care depășit patru ediții; Zaraza, romanul istoric al lui Andrei Ruse (2014), vândut în peste 7.000 de exemplare.

Iar acestea sunt numai câteva „linii” din planul anului viitor.