Ilie Stepan (PRO MUSICA), despre „Rock sub seceră și ciocan”: „Unul dintre pericolele majore ale libertății este să nu se scrie despre ce a fost”

Ilie Stepan, Hyperliteratura, Rock sub secera si ciocan

Pentru aceia dintre voi care nu au aflat încă, vă spun înainte de orice altceva câteva vorbulițe despre volumul I din proiectul Istoria ROCKului românesc, și anume Rock sub seceră și ciocan.

Primul volum al istoriei muzicii rock în România vorbește despre „facerea lumii” muzicale la noi. Adică începe cu anii ‘60, continuând cu privarea tot mai acută de libertate de prin anii ‘70, teroarea și lupta prin care treceau toți cei care nu se conformau ideologiei în anii următori până la momentul eliberator al Revoluției, Rock sub seceră și ciocan acoperă, grație migalei și pasiunii autorului Nelu Stratone, care a lucrat la acest monument bine închegat și omogen de informații mai bine de 10 ani, cele mai vizibile și importante (și nu numai) formații și evenimente muzicale ale acelor perioade.

Imediat cum ne-am văzut cu acest prim volum în mână, am decis să dăm sfară-n țară și să alergăm de colo-colo cu el ca să afle cât mai multă lume despre această minunăție. Astfel, anul trecut, cam prin decembrie, pornirăm la drum, în turneu, cu Rock sub seceră și ciocan. Proaspăt ieșită din tipare, cartea a avut parte de un succes fulminant și exploziv. În turneu, a atras ca un magnetar iubitori ai muzicii rock și ai cărților, oameni fie trecuți deja de prima parte a vieții, fie tineri extrem de curioși, toți dornici să afle mai multe de la Nelu Stratone, autorul acestei trilogii muzicale cum nu s-a mai văzut alta pe tărâmul românesc.

Pe 10 decembrie, am oprit puțin caravana rock la Timișoara, unde am pus de o lansare mișto rău și unde ca invitați i-am avut pe scriitorul Daniel Vighi și pe unul dintre veteranii rockului autohton, Ilie Stepan de la PRO MUSICA. Omul a spus câteva cuvinte grăitoare și apăsate despre tot ce a însemnat rockul în anii încarcerării spirituale de către comuniști și bucuria de a vedea un asemenea demers cultural gigant concretizat i se citea pe figură și în toate cutele feței.

Probabil toți iubitorii rockului știu cine este Ilie Stepan și ce a făcut el pentru muzica noastră. În ’73 a înființat trupa PRO MUSICA, fiind, așa cum am zis mai sus, unul dintre veteranii acestui domeniu. A început de foarte tânăr să se îndeletnicească cu muzica. Chiar Nelu, în Rock sub seceră și ciocan, spunea:

La fiecare apariție scenică, PRO MUSICA surprind atât prin calitatea programului muzical prezentat, cât și prin tinerețea membrilor trupei: Stepan și Iosif aveau doar 21 de ani, Erlend Krauser și Perin, 16 ani, iar Dietrich Krauser, 15 ani. […] În martie 1974, […] PRO MUSICA primește premiul pentru „Cea mai bună formație folk” și Premiul de „Popularitate”. În același an, la Festivalul Artei și Creației Studențești, același spectacol este prezentat în București de PRO MUSICA, ce primește premiile revistelor Amfiteatru și Viața Studențească. („Rock sub seceră și ciocan”, p. 210)

Emoția care i se citea în glas și sclipirea ochilor de sub ochelari când povestea despre trecut s-au putut regăsi perfect în cuvintele pe care le-a rostit și cu care i-a contaminat pe toți din sală. Redau mai jos o mare parte din vorbele lui care au răsunat în întreg Teatrul Merlin, unde se ținea lansare:

Unul dintre pericolele majore ale libertății este să nu se scrie despre ce a fost, iar cei care vin trebuie să vadă ce s-a întâmplat și să-și dea seama că nimic nu se naște din nimic. Și acest lucru este valabil și pentru fenomenul numit muzica rock. Muzica rock este clasicizată și la loc de cinste, firesc, alături de muzica clasică, de operă, alături de toate muzicile pe care istoria muzicii culturale le-a pus în valoare prin știința omului. (…)

Această carte (n.r. „Rock sub seceră și ciocan”) se referă la perioada de până în ‘89, scrisă în libertate de un om foarte modest – eu îl cunosc pe Nelu de foarte mulți ani. L-am văzut la aproape fiecare apariție a mea în București, a scris, și-a făcut fișe, și-a făcut însemnări, a fost pregătit.

„Rock sub seceră și ciocan” este o saga a tot ce s-a întâmplat de la apariția primelor trupe românești până la momentul decisiv din ‘89, spre bucuria mea, spre cinstea celui care a scris această carte și care a respectat o cronologie firească. Cartea este o sinteză demnă de o societate liberă. Muzica rock are nevoie de origini care să rămână scrise, ca o probă a culturii. Aștept cu nerăbdare și volumul II.

Ei bine, vestea bună este că nu trebuie să mai aștepte mult Ilie Stepan și nici îndrăgostiții de rock care au înșfăcat volumul I. Așa cum am promis când a ieșit din tiparniță Rock sub seceră și ciocan, anul acesta, tot prin iarnă, iese volumul II din trilogia Istoria ROCKului românesc, și anume Rock în timpuri noi.

Rock în timpuri noi continuă epopeea culturală începută în anii ’60 și sfârșită în ’89, la Revoluție, de Rock sub seceră și ciocan. Rock în timpuri noi dezvăluie noua eră postcomunistă, sub pecetea căreia evoluează rockul nostru. Ce se întâmplă cu vechii zei ai muzicii, cu eroii atât de venerați de tinerii însetați de libertate, cine le ia locul, ce obstacole vor mai întâmpina acum, când au cucerit libertatea și pare că lumea e a lor?

Apariția acestui volum al II-lea, ca și în cazul primului volum, este mijlocită și condiționată de succesul campaniei de precomenzi de pe platforma CrestemIdei.ro. Haideți să facem împreună posibilă continuarea odiseii culturii noastre.

 
Precomandă cartea și susține proiectul ROCK ÎN TIMPURI NOI

Contribuie cu o donație prin campania de crowdfunding pe care am inițiat-o și prin care ne-am propus să strângem 14.500 lei până la data de 28 noiembrie 2017. Orice share sau donație contează!

Rock in timpuri noi, Editura Hyperliteratura, Nelu Stratone

 

Pentru a vedea campania noastră de crowdfunding, CLIC AICI.

Mai multe despre proiect pe pagina cărții sau pe pagina de Facebook a trilogiei.