„Micul Saturnian”, noul roman al lui Octavian Soviany, va fi un festin literar
Cineva spunea să atunci Octavian Soviany lansează o carte nouă, acest fapt este un eveniment literar în sine. Și cum să nu fie, dacă stai să te gândești că romane precum Viața lui Kostas Venetis sau Casa din Strada Sirenelor (căreia îi pregătim a III-a ediție!) au fost atât de mult iubite de public și s-au vândut în mii și mii de exemplare?
Octavian Soviany nu este doar printre cei mai apreciați scriitori contemporani, însă se remarcă și prin versatilitatea sa: este poet, eseist, critic, traducător și, poate cel mai important, un prozator de excepție.
La sfârșitul acestui an avem parte de o surpriză nemaipomenită, Octavian Soviany anunțând că este gata să publice primul volum din seria (de patru) la care lucrează de mai mulți ani de zile, Lelian. Va fi poate cel mai marcant roman al autorului, dată fiind pasiunea sa pentru literatura franceză, iar când spunem „festin literar”, ne referim la faptul că subiectul acestui proiect este viața marelui Verlaine, un scriitor controversat care a inspirat nenumărate lucrări și chiar producții cinematografice de succes (Eclipsă totală, 1995, cu David Thewlis în rolul lui Verlaine și Di Caprio în rolul lui Rimbaud este poate cel mai cunoscut).
În Lelian, documentarismul se împleteşte cu ficţiunea, pe fundalul unei vaste fresce istorică pe al cărei parcurs personajele resuscitate din praful arhivelor se mişcă dezinvolt, plămădite de fantezia autorului. Nu e o poveste cu happy-end, dar e istoria unui destin zguduitor care va rămâne adânc încrustat în conştiinţa cititorului.
Vă invităm astfel să precomandați prima „carte” a seriei, Micul Saturnian, în cadrul campaniei noastre de crowdfunding inițiată pe platforma Sprijina.ro. Astfel, veți fi primii cititori ai ei, o veți primi cu autograf și transport gratuit, iar numele vostru va apărea pe ultima pagina a cărții, cea dedicată susținătorilor ei. Precomandă AICI.
Metz, 1844. Într-o noapte viforoasă de martie venea pe lume, sub semnul războinic al Berbecului, un poet al cărui destin va cunoaşte culmi, dar mai ales abisuri înfricoşătoare. Se numea Paul-Marie Verlaine şi avea să-şi spună Sărmanul Lelian. A dus o viaţă plină de zbucium, sfâşiat între o dragoste îngăduită şi alta condamnată de morala şi societatea timpului, între credinţă şi îndoială, între viciu şi aspiraţia spre virtute, între datoria socială şi chemarea boemei, între poezia şi proza vieţii, cu micile şi marile ei mizerii.
Micul saturnian relatează copilăria şi adolescenţa unei fiinţe timide, măcinate de complexe, trăite sub influenţa unei mame bigote şi prea iubitoare şi a unui tată indiferent, dezamăgit de fizicul plăpând al băiatului, care îl face nepotrivit pentru cariera militară pe care i-o destinase părintele său. Cartea este romanul vieţii de şcolar al lui Lelian, vorbeşte despre primele sale experienţe erotice, homo şi heterosexuale, despre primii săi paşi în literatură, despre primele lui contacte cu mediile artistice pariziene, dar şi cu prezenţa insidioasă a morţii. Este o carte despre zorii unui destin peste care planează deja ameninţarea crepusculului, o poveste pe care autorul ştie să o depene admirabil, apelând ba la procedeele romanului de factură balzaciană, ba la resursele intertextualităţii, la citat sau la parafrază, la inserţii din proza memorialistică a lui Verlaine.