Ne închidem magazinul online

Sunt multe schimbări pe care le pregătim la Hyperliteratura pentru sfârșitul lui 2021, iar din weekend-ul acesta am decis să închidem propriul nostru magazin online. Comenzile făcute de cititorii noștri până astăzi sunt ultimele care vor mai pleca direct din depozitul nostru.

Pe pagina principală a site-ului nostru se află acum link-uri către toate magazinele și librăriile partenere unde se găsesc cărțile noastre (Emag, Cărturești, Libris, Humanitas, Cartepedia, Elefant, Librărie.net) și, mai mult, pe fiecare titlu în parte am creat butoane de unde cititorii își pot comanda online (sau rezerva fizic) respectivul produs.

De ce am făcut asta?

Ne-am dat seama că vânzările noastre directe reprezintă un procent tot mai mic din vânzările totale. De exemplu, când în anii trecuți aveam luni cu o medie și de 80-100 de comenzi sau chiar peste, în iunie și iulie 2021 am avut aproape 25 de comenzi. Într-un calcul simplist, doar 30-35% din vânzările totale de carte dintr-o lună sunt online (incluzând toate librăriile), iar din acest procent numai undeva la 10-15% se realizau prin magazinul nostru.

Ni se pare mult mai simplu și eficient ca un cititor să își comande cărțile direct de pe librăriile sale preferate. Până la urmă, în „lanțul trofic al cărții”, librăria este distribuitorul, nu editura. Treaba noastră este să căutăm autori cât mai buni și să producem cărți de calitate, să le edităm bine, să le promovăm și să le distribuim mai departe.

Atâta timp cât titlurile noastre se găsesc acum cam peste tot, nu mai vedeam sensul unui magazin propriu online, doar de dragul ca el să existe, care implică la rându-i alte costuri (pungi, cutii, costuri de transport, un om dedicat care să se ocupe de toate comenzile până la finalizare, inclusiv să ofere suport pentru clienți șamd). Dacă în 2016-2018 eram numai în câteva librării, din 2019 scopul nostru a fost să ajungem în aproape toate și am realizat acest lucru.

Mai mult de atât, de multe ori librăriile cu care lucrăm oferă reduceri și pachete promoționale (din discount-ul pe care noi îl oferim lor), costurile de livrare sunt mai reduse, dar și modalitățile diverse (îți poți alege din mai mulți curieri, în funcție de preferințe). Apoi, ofeream transport gratuit pentru comenzi de minimum 69 de lei, dar nu întotdeauna clienții noștri atingeau această „bornă”. Credem că dacă îi trimitem pe librării mult mai mari, își pot alege cărți și de la alte edituri și să beneficieze de reduceri mai mari și costuri de livrare chiar zero.

Așadar, începând de astăzi, 1 august, cu un singur clic, te duci pe ce librărie vrei și alegi cărțile noastre, comanzi cum vrei și ai parte de o grămadă de alte beneficii pe care noi nu le putem oferi (puncte în funcție de mărimea comenzii, cărți gratuite la comandă șamd).