„Ordinul Templierilor”, de Emanuel Iavorenciuc, o nouă carte publicată cu sprjinul publicului
În urma campaniei de crowdfunding și precomenzi organizată de Editura Hyperliteratura pe platforma Sprijina.ro, în perioada 25 septembrie – 6 noiembrie 2019, pentru publicarea cărții Ordinul Templierilor. Între istorie și legende, de Emanuel Iavorenciuc (debut), s-au implicat 60 de susținători și doi sponsori (Georezidential – Imobiliare și cadastru și Casa de Licitații Historic), împreună reușind să strângem 8.500 de lei, sumă ce va acoperi o bună parte din costurile de redactare, tehnoredactare, dar mai ales tipărire a cărții. Mulțumim, totodată, revistei Historia și Monitorului de Suceava pentru implicare, ca de altfel tuturor care au dat mai departe mesajul nostru.
***
Ordinul Templierilor. Între istorie și legende este o călătorie antrenantă în trecut, pendulând între mit și realitate, pornind din inima Ierusalimului și a cruciadelor, trecând prin Sudul Franței la gnostici și „perfecții” cathari, apoi prin fața Acrei cucerite, culminând cu execuția Cavalerilor sărmani ai lui Christos, odată cu arderea pe rug a lui Jacques de Molay. Drumul sinuos coboară în Parisul secolului al XVIII-lea în momentul dezvoltării Francmasoneriei și a teoriei cu privire la rădăcinile templiere ale acesteia, izbindu-se iremediabil de tumultul Revoluției Franceze și a împlinirii celebrului blestem al lui Molay, atunci când regele Ludovic al XVI-lea a fost ghilotinat. „Sângele vărsat plânge căutând a se răzbuna”, croindu-și drum peste scrierea încifrată a Cartei lui Larmenius, indicând linia neîntreruptă a Marilor Maeștri ai Templului peste veacuri și până în zilele noastre.
Cum a fost posibil ca un ordin format inițial din numai nouă cavaleri să ajungă să capete o asemenea notorietate în epocă? Este Ordinul Templier precursorul Francmasoneriei din secolul al XVIII-lea? Este Revoluția Franceză răspunzătoare pentru împlinirea „anatemei lui Molay” ? Ce ne spune mitul fondator al francmasoneriei despre Hiram, arhitectul celebrului Templu al regelui Solomon? Ce rol își însușește Stăreția Sionului în cristalizarea francmasoneriei europene medievale și cine este presupusul întemeietor al acesteia? Și ce legătură au cele mai cunoscute teorii ale conspirației, mergând până la celebrul roman al lui Dan Brown, Codul lui Da Vinci? Cum ar trebui să ne „apărăm” de Templieri și de pseudo-istoricitatea care gravitează încă în jurul acestora?
***
Ordinul Templierilor. Între istorie și legende va avea 400 de pagini (format mare al editurii noastre, 15 x 23,5) și aproape 200 de ilustrații și elemente grafice deosebite (hărți, gravuri, tablouri, documente rare și inedite ș.a.), fiind o adevărată ediție de lux. Cartea, bazată pe lucrarea de licență a autorului, coordonată de lect. univ. dr. Vasile M. Demciuc și conf. univ. dr. Florin Pintescu, a fost îngrijită și redactată de editorul Andrei Ruse, corectura a fost realizată de scriitorul Adrian Pârvu, iar paginarea de Dan Iancu. Pe lângă bibliografia impresionantă (documentarea și lucrul la carte a durat mai bine de trei ani), veți găsi și un suport de documente masiv, dar note explicative și comentarii ale unor personalități marcante din domeniul istoriei.
Ordinul Templierilor. Între istorie și legende se va întâlni prima dată cu cititorii cu ocazia Târgului de Cart Gaudeamus (20 – 24 noiembrie), iar titlul va fi disponibil în librării de la începutul lunii decembrie, odată cu un alt proiect de istorie cel puțin la fel de interesant, primul volum din Istoria familei Sanson. Șapte generații de executori (1688 – 1847), de H. Sanson (1862), în traducerea lui Octavian Soviany.
Emanuel Iavorenciuc s-a născut în 1997, la Suceava. A terminat Colegiul Național Mihai Eminescu din orașul natal, este absolvent al Facultății de Istorie și Geografie din Suceava, licențiat în istorie cu tema Ordinul Templier. Între mit și realitate istorică. Domeniile de cercetare sunt cele reprezentate de istoria mentalităților și de înțelegerea proceselor social-politice și identitare care au dus la conturarea stărilor actuale de lucruri.
În prezent, urmează studii de master în domeniul istorie la Universitatea din Cluj-Napoca, bazate pe societate, artă și identități în Europa Centrală, între medieval și modernitate. Un alt domeniu de interes este cel al studiilor iudaice. Pe viitor, își dorește să-și continue studiile cu cele de doctorat, aprofundând tema Bucovinei și relația acestei provincii istorice cu personalitatea istoricului Ion Nistor. Este colaborator al revistei Historia și inițiatorul proiectului online Istoria pe Răzătoare.
A debutat în 2019, cu volumul de poezii Insomnii Transparente, iar lucrarea prezentă reprezintă prima sa carte de specialitate. Ordinul Templierilor. Între istorie și legende pornește de la lucrarea de licență a autorului, pentru care a început să strângă material bibliografic și a demarat o cercetare intensă încă din primul an de facultate.