Un proiect special: Antologia George Vasilievici (1978 – 2010)

antologia George Vasilievici, Editura Hyperliteratura

În luna aprilie a acestui an se împlinesc zece ani de la dispariția lui George Vasilievici, unul dintre cei mai marcanți scriitori ai Generației 2000. Editura Hyperliteratura, în colaborare cu binecunoscutul poet Claudiu Komartin, readuc în scenă opera lui George Vasilievici, printr-un proiect inedit, un box care va conține două volume: antologia celor cinci volume de poezie ale sale (volum coordonat de Claudiu Komartin); romanele Yoyo (2008) și Viseptol (2010), dar și alte texte inedite în volumul dedicat prozei sale (coordonat de Andrei Ruse). În proiect mai sunt implicați și scriitorii și totodată foștii prieteni ai lui George, Mugur Grosu și Miki Vieru.

 

Pe scurt, despre George Vasilievici

S-a născut pe 3 iunie 1978, în Constanța. Este considerat unul dintre cei mai talentați și creativi scriitori ai ai generației sale. A fost redactor-șef al revistei Tomis. A debutat în 2001 cu volumul Gabi78 și a continuat cu Featuring (2004), proiect colectiv realizat alături de Ștefan Caraman și Ondine Dietz, Cerneală (2004), Camera cu două camere (2006); W.C.rul (2007).În ultima parte a vieții s-a dedicat total prozei și a publicat primul său roman, Yoyo, în 2008, apoi a scris Viseptol (2010), care a apătut inițial într-un tiraj infim de câteva exemplare, în regim propriu, și a fost publicat ulterior post-mortem.

Antologia George Vasilievici, Editura Hyperliteratura

 

Vom readuce publicului unul dintre cei mai importanți scriitori ai anilor 2000, cu o influență majoră asupra literaturii de atunci și de după. Un scriitor despre care, din păcate, publicul nu știe foarte multe, cărțile lui circulând mai mult la recomandarea noastră, a celor care l-am cunoscut și i-am fost prieteni și, mai mult, după dispariția sa prematură, a intrat într-un con de umbră nedrept. Cărțile lui nu se mai găsesc, nu a fost readus în discuții decât cu vagi celebrări (mai mult intime), astfel că e ideal să fie redescoperit mai ales acum, când se împlinesc zece ani de când a decis să ne părăsească. Mulți care cu siguranță până acum nu l-au citit (fie că nu au aflat despre el, poezia fiind încă ruptă de public; fie pentru că încă nu atinsese succesul cu proza sa), vor fi uimiți de forța scriiturii lui și, sper, odată cu apariția acestei antologii, George să își (re)găsească locul pe care îl merită alături de nume importante ale literaturii noastre. Poezia, dar mai ales romanele lui George sunt deosebite, au un stil unic și abordări total diferite față de ce s-a scris în general la noi, atât de libere, de crude și apăsătoare. Mi-ar fi și greu să-l încadrez unui curent, poate ar trebui numit chiar stilul George Vasilievici.

Am făcut rost de toate volumele lui George, Claudiu (Komartin) lucrează intens la selecția antologiei de poezie în acest moment, iar noi ne pregătim deja să paginăm volumul de proză (unde trebuie să-i mulțumesc pentru suport și lui Florin Iaru, care a cules și digitalizat textele), și așteptăm completări de texte inedite în special de la Miki Vieru, care are o o arhivă impresionantă de reviste din acea perioadă, unde George a publicat poezii și proze scurte care nu au apărut în volum niciodată și ar fi atât de păcat să se piardă.

Vom pregăti și un clip video special pentru acest proiect (unde sper să filmăm cu cât mai mulți dintre cei care i-au fost prieteni) și vom demara o campanie de crowdfunding și precomenzi pentru acest box în luna martie, cu care ne propunem să ajungem la cât mai mulți oameni, să se implice, pentru a ajuta aceste două cărți să fie cât mai promovate. Iar în aprilie, sper din tot sufletul până pe data de 10 (când George ne-a părăsit), să celebrăm apariția acestor cărți cu o lansare cu totul deosebită.

Andrei Ruse

• Citește pe blogul lui Andrei Ruse și povestea emoționantă a scurtei prietenii pe care a avut-o cu George Vasilievici