VIDEO: De vorbă cu Ana-Maria Negrilă despre „Cele patru oglinzi ale adevărului”

Campania de precomenzi pentru Cele patru oglinzi ale adevărului tocmai s-a încheiat, 250 de exemplare au plecat deja de la editură și alte sute urmează să umple rafturile librăriilor de săptămâna viitoare. Andrei Ruse, editorul Hyperliteratura, care a declarat că primul roman istoric al Anei-Maria Negrilă este una dintre cele mai bune cărți publicate în colecția de beletristică, a stat de vorbă de curând cu autoarea despre câteva din temele abordate în carte: cum se creează atât de bine o lume, despre Evul Mediu românesc (cetățile, rutele comerciale, credințele) și de ce a fost aleasă această perioadă, personajele intrigante care apar, Ștefan și Miro, sau asemănările mai degrabă decât diferențele dintre conceptul de libertate de acum aproape 600 de ani și ce simțim în prezent.

 

 

***

 

Acesta este manuscrisul bătrânului Stefano Moro, medic și filozof în Florența, în care își istorisește povestea vieții sale. Născut în Moldova, salvat din sălbăticia codrilor de un vânător, capabil să vorbească cu animalele, Ștefan ajunge la o mânăstire pentru a-și perfecționa talentul de desenator. Implicat fără voie într-un complot misterios, unde Necuratul pare să-și facă apariția, ajunge să afle atât tainele poțiunilor vindecătoare, dar mai ales puterile nebănuite ale alchimiștilor. Destinul îl poartă însă spre Cetatea Sucevei, în vremea lui Alexandru cel Bun, iar aici îl întâlnește pe Miro, un personaj misterios, căruia un bătrân îi spusese că va deveni nemuritor. Acesta îi insuflă iluzia de a pleca și a vedea minunățiile lumii. Planul călătoriei spre Genova nu iese așa cum speră, și aventura sa de la Cetatea Albă la Constantinopol, plină de trădări și întorsături neașteptate, îl duce la pierderea lucrului cel mai de preț, al libertății lui.

Ana-Maria Negrilă readuce în scenă un univers din trecut unic și îl face atât de palpabil, încât lectura celor patru oglinzi se transformă într-o veritabilă călătorie în timp. Drama lui Ștefan, presărată admirabil și cu elemente fantastice și ezoterism, ne arată visul naiv al unui om simplu, într-un secol al violenței și nedreptății, unde nimic nu e ceea ce pare.