Editura Hyperliteratura retrage de pe piață cărțile lui George Burcea

În urma instigărilor la violență împotriva femeilor aduse de actorul și scriitorul George Burcea, autorul romanului „Scrisoare către Ceaușescu”, într-un video live pe contul său de Instagram, pe data de 22 noiembrie, astăzi editura Hyperliteratura a decis retragerea de pe piață a cărților sale. Această hotărâre vine ca un gest firesc împotriva promovării unor astfel de comportamente publice, paradoxal, vorbind despre o carte care tratează exact violența domestică.

Chiar în dimineața acestei zile, scriitorul Andrei Ruse, directorul Hyperliteratura și redactorul acestei cărți, a postat public un mesaj prin care s-a dezis ferm de declarațiile agresive ale lui George Burcea.

Din declarațiile de pe live:

• Și nu ca instigare, dar fraților, dacă le place mai mult un bărbat care le bate decât unul care le ajută în casă, dați-le ce merită, bro.

• Vă doresc să aveți bărbați care în momentul în care vin de la muncă să vă ia la palme. Cu mese, cu scaune, cu capace (…) Vă doresc capace in cap pentru că se pare că asta meritați, sincer. Unele femei asta merită, bro. (…) Bărbați, bateți-le. Dacă nu e ciorba fierbinte, sau mămăliga nu e fierbinte, bateți-le, bro, că asta merită probabil, iertați-mă.

Ne delimităm astfel de poziția lui George Burcea, iar prin retragerea cărților vrem să dăm un semnal de alarmă celor care propagă astfel de mesaje violente în spațiul public. Cum un autor face parte din imaginea unei edituri, nu tolerăm astfel de derapaje și nici nu vrem să promovăm oameni cu aceste mentalități.